Gamification چیست

از اونجایی که به صورت شخصی توی زمینه بازی سازی فعالیت میکنم، چند وقت پیش تو فکر این بودم که چطور میتونم از ساخت یک بازی در تبلیغ کسب و کار یا وب سایت استفاده کنم، در حال بررسی ایده خودم بودم که به صورت اتفاقی توی یکی از سایت های انگلیسی زبان با واژه Gamification آشنا شدم، اولش خیلی برام نامفهوم بود، کمی که بیشتر درباره این واژه تحقیق کردم، متوجه شدم این موضوع میتونه من رو به هدفم نزدیک کنه، در این مقاله هم سعی دارم تا شما رو بیشتر با این موضوع آشنا کنم.

 

معنی Gamification

ترجمه های زیادی از واژه Gamification تا به حال شده است، اما دو ترجمه میتونن صحیح تر از همه باشند، اولی بازی کاری و دومی بازی وار سازی هست، البته اگر بیشتر به خود کلمه Gamification توجه کنید، همون بازی وار سازی معنی مناسب تری برای این جمله خواهد بود، در تعریفی که از این جمله خواهم کرد متوجه خواهید شد که چرا بازی وار سازی معنی مناسب تری برای این واژه خواهد بود.

 

تعریف Gamification

حتما تا به حال خیلی از شما دوستان بازیهای کامپیوتری رو تجربه کردید، حالا همون بازی های کامپیوتری در اینجا به شکل دیگه نقش بازی خواهند کرد، تعریف این واژه به این شکل هست :  استفاده از روال بازی ها در زمینه هایی غیر از سرگرمی و تفریح، جهت پیشبرد اهداف شما و تعامل دیگران در حل مشکلات و کارها و گسترش امور اما به روش تفریح و سرگرمی، این تکنیک میتونه در زمینه آموزش ، بازاریابی و تبلیغات ، کسب و کار های اینترنتی ، بازاریابی اینترنتی ، سلامت ، استخدام  ، لاغری و تناسب اندام ، زندگی بهتر و هر آنچه که فکرش رو بکنید استفاده کرد.

 

استفاده Gamification در عمل

نمونه اول : گوگل از این روش برای استخدام نیروهای مناسب استفاده کرد، به راحتی یک الگوریتم برنامه نویسی که دارای مشکل بود رو طراحی کرد و چندین بیلبورد تبلیغاتی در سطح کشور گرفت، روی این بیلبوردها الگوریتم نوشته شده بود و گفته بود اگر میخوای تو گوگل استخدام بشی این الگوریتم رو حل کن.

نتیجه این بازی وار سازی برای گوگل بسیار جالب و خیره کننده بود، بسیاری از افراد سعی کرده بودن این الگوریتم رو حل کنن، نه برای هدف استخدام، بلکه بسیاری برای به رخ کشیدن هوش خودشون به دیگران بوده. در نهایت گوگل توانست نیروهای مورد نیازش رو تامین کنه.

 

نمونه دوم : Teleflora یک گلفروشی آنلاین در آمریکا هست، که به صورت آنلاین به سراسر دنیا گل ارسال می کند، Teleflora به کسانی که در وب سایت درباره یک محصول نظری درج می کنند امتیاز می دهد، اگر هم به نظرات دیگران پاسخ میدهید امتیاز بیشتری دریافت می کنید، محصولات رو در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید باز هم امتیاز دریافت خواهید کرد، هر شخص در صفحه خودش میتونه امتیازاتش رو ببینه، نتیجه این امتیازات دریافت تخفیف های مناسب برای کاربران و بازدیدکنندگان وفادار وب سایت Teleflora هست.

 

نتایج این بازی کاری :

بازدید و ارجاع به صفحه فیس بوک 105 درصد افزایش یافت

نرخ گفت گوها در سایت 92 درصد افزایش یافت

همچنین افزایش فروش چشمگیری رو تجربه کرد.

 

نمونه سوم : حتی در یکی از مراکز بهداشت آمریکا با استفاده از یک بازی ویدئویی به نام  ” زامبی ها، فرار کنید ” شروع به آموزش بهداشت شخصی و کمک های اولیه نمود، شما به صورت واقعی وارد این دنیای مجازی خواهید شد و با استفاده از GPS گوشی موقعیت هر شخص تشخیص و به وسیله هدفون گوشی به شما اطلاع داده خواهد شد که زامبی ها دارن نزدیک میشوند، سپس در راه با موضوعات بهداشتی و کمک های اولیه آشنا خواهید شد.

 

البته سونی هم در گوشی های سری جدید خودش از این تکنیک استفاده کرده است، به احتمال زیاد سونی در سال 2015 در دسته گوشی های پرفروش دنیا قرار خواهد گرفت. که البته در سال 2014 این شرکت نتونست نتیجه قابل توجهی رو کسب کند، اما با استفاده از تکنیک بازی وار سازی و تغییرات عمده دیگر احتمال موفقیت سونی بیشتر شده است.

 

استفاده از این تکنیک در هر زمینه ای میتونه به شما کمک کنه و باعث رشد شما بشه، کاربرد بازی وار سازی یا همون Gamification بسیار گسترده هست، در مقالات بعدی درباره این موضوع بیشتر صحبت خواهیم کرد.

7 پاسخ

  1. سلام خیلی عالی بود برای مبحث گیمیفیکیشن.
    اگر باز هم در این زمینه مقاله های تخصصی تر به زبان فارسی بخواهیم شما ارائه می دهید؟

  2. سلام
    توی همه چیز و همه جا شما میتونید این بازی وار سازی را ارایه کنید. ولی یه مشکلی که هست توی سازمان های رسمی و مثلا پر کردن فرم های خسته کننده و طولانی استخدامی چه کارهایی میتونیم انجام بدیم که جذاب بشه و طرف ترغیب بشه به پر کردن همه ی فیلد ها
    ایا واقعا برای پرکردنشون باید همه موارد را ستاره دار کنیم؟

    ممنون میشم توضیح بدین

    1. درود بر شما
      دوست عزیز، اول از همه ستاره دار کردن یعنی اجباری کردن ورود اطلاعات و این اصلا گزینه درستی نیست
      اتفاقا باید برخی از فرم ها کوتاه تر شوند و اصولا در مراکز دولتی اطلاعات زیاد تکرار میشوند.
      همچنین شکستن فرم به چند فرم کوتاه آنلاین میتونه کار شما را راحت تر کند.

      امیدوارم شاد، موفق و پیروز باشید.

  3. سلام مطلب خوب و جالبی بود ای کاش خود کلمه گیمیفیکیشن و خرد میکردید و شما فیکیشن و با تعریفی که نوشتید چه چیزی میدونید ؟؟؟؟؟/

    1. درود فراوان
      دوست عزیز واژه گیمیفیکیشن در انگلیسی یک اسم می باشد که این اسم برای شناساندن تکنیک مورد نظر می باشد، اما بخش دوم کلمه به معنای تکثیر می باشد که می تواند به نوعی تکثیر کاری با بازی را به آن نسبت داد.

      امیدوارم شاد، موفق و پیروز باشید.

  4. سلام به شما دوست عزیز
    من حمید اصفهانی هستم و در زمینه موفقیت پژوهش میکنم ، چند روزی هست در مورد بازی سازی برای استفاده در یکی از کلاسهام تحقیق میکنم ، مطالب جالبی درج کردین تو این مقاله ، بهتون تبریک میگم ، خوشحال میشم باهاتون بیشتر در ارتباط باشم ، موفق باشید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *