تقریبا ده روز اینترنت بین المللی در ایران قطع شد و حالا که این مقاله رو مینویسم چند وقتی از حادثه خاموشی بزرگ اینترنت در ایران میگذرد اما کمتر کسی دوست دارد درباره این اتفاق صحبت کند، چون لحظه، لحظه زندگی کسب و کارهای اینترنتی و حتی زندگی روزانه افراد رو تحت تاثیر خودش قرار داد و واقعا روزهای تلخی رو با هم پشت سر گذاشتیم، اما موضوع خیلی مهم این هست که این اتفاق چه درس های بزرگی برای من و سایر کسب و کارها داشت؟

 

داستان از کجا شروع شد

زمانیکه اینترنت قطع شد، سایت من و خیلی از دوستان روی سرورهای خارجی قرار داشت و به همین دلیل با وجود وصل بودن شبکه ملی اطلاعات سایت من و دوستان دیگه بالا نمیومد. من همیشه به صورت منظم از سایت به صورت کامل پشتیبان دارم و مابقی دوستان هم همینکار رو انجام میدن، به شما هم توصیه میکنم خودتون همیشه از سایتتون پشتیبان تهیه کنید.

 

یک عده خیلی عجله داشتند و مزایای هاست و سرورهای خارجی رو نادیده گرفتند و به خاطر اینکه چند روزی سایتشون بالا باشه و به اصطلاح کسب و کارشون موقتا بسته نشه، به سرعت یک هاست از سرورهای داخلی تهیه کردند و به سرعت سایتشون رو آوردن بالا ولی ما در فکر آبی چنین کاری رو نکردیم و دلایل خودمون رو داشتیم که در ادامه خواهم گفت و همچنین این اطمینان رو داشتیم که اینترنت بین الملل وصل خواهد شد. اما افرادی که گفتم موضوع خیلی مهمی رو  فراموش کردن، ابزار ارتباطی شما بعد از قطعی اینترنت با کاربران و مشتری ها چی هست؟

 

جالبه بدونید جنبه روانی قطعی اینترنت به شکلی بود که مردم به جز سایت های خبری چیز دیگه ای رو دنبال نمیکردن، حتی زمانیکه اسنپ تونست بعد از ۴۸ ساعت به صورت کامل روی شبکه ملی اطلاعات در دسترس کاربران قرار بگیره و حتی برای ارتباط با مشتریان از SMS استفاده کرد، مردم هنوز در شک بوند و روند برگشت برای کسب و کارهای بزرگی مثل اسنپ بسیار کند بود.

 

نکته جالبی هم که باید بدونید اینکه که ۹۰ درصد کاربران اینترنت وقتی میخوان وارد سایتی بشن اسم سایت رو به فارسی توی گوگل تایپ میکنن، چون آدرس رو به صورت کامل یادشون نمیاد، یعنی شما اگر سایتت هم بالا بود هیچ ورودی خاصی نداشتی و حتی ابزاری هم برای تبدیل این بازدید کنندگان به خریدار نداشتی، چون پیشبینی این داستان رو نکرده بودی، پس بالا بودن سایت ها در اون زمان به دلایلی که گفتم و جو روانی، عملا بیفایده و در حد یک شوآف ارزش داشت نه بیشتر

 

راهکارها

سوال اینه که چه زیر ساخت هایی رو برای کسب و کارمون آماده کنیم تا در مواقع ضروری غافلگیر نشیم و بتونیم با کاربرهامون ارتباط داشته باشیم؟

ساده ترین کاری که باید بکنید اینه، یا از مزایای سرورهای خارجی چشم پوشی کنید و سایتتون رو به سرورهای داخلی منتقل کنید، یا اینکه همچنان روی سرورهای خارجی بمانید اما مرتب از سایتتون پشتیبان تهیه کنید، به هر روشی که ترجیح میدید. به محض اینکه چاره ای وجود نداشت میتونید به راحتی از یک سرور ایرانی هاست داخلی تهیه کنید و سپس سایت رو منتقل کنید، من ترجیح میدم از روش دوم استفاده کنم، یعنی استفاده از سرورهای خارجی به خاطر مزایایی که به من میدهند.

 

مرحله دوم که خیلی هم مهم هست، ارتباط با کاربران هست و واقعا چه ابزاری میتونه به شما برای اینکار کمک کنه؟ سعی کنید توی سایتتون شماره موبایل کاربران و مشتریان رو جمع کنید و بعدا در مواقع اضطراری از پیامک برای برای ارتباط با مشتریان یا برگزاری کمپین ها استفاده کنید. البته از این ابزار باید با احتیاط و در حداقل ممکن استفاده کرد.

 

موضوع بعدی تبلیغات هست، در چنین مواقعی چون مردم در یک شک روانی هستند و بازدیدها خیلی کم میشه به این معنی نیست که شما باید تبلیغات رو متوقف کنید، توی این زمان باید استراتژی تبلیغاتتون رو عوض کنید، یعنی با استفاده از سایت هایی مثل صباویژن، کاپریلا و… که تبلیغات گسترده و هوشمند انجام میدن با حداقل بودجه تبلیغاتی کمپین ایجاد کنید و ببینید نتیجه چی هست، یعنی کدوم یکی بازدهی بیشتری رو برای شما ایجاد میکنه و تبلیغات رو با بودجه بندی مشخص با همون سیستم ادامه بدید.

 

موضوع آخر هم اینه که زانوی غم بغل نگیرید و اسیر شایعات هم نشید، میدونم توی چنین شرایطی همه چیز سخت میگذره اما همیشه در هر شرایطی راهکار مناسب وجود داره و برای رسیدن به این راهکارها نیاز دارید که خوب فکر کنید و اگر زانوی غم بغل بگیرید هیچ وقت نمیتونید راهکار مناسبی رو پیدا کنید و حتی به پیام هایی که براتون میاد و میخواد راهکار رو بهتون نشون بده توجه نمیکنید، شایعات هم باعث میشه هر روز نسبت به کسب و کارتون دلسردتر بشید و این درست چیزی هست که رقباتون میخوان تا شما هر چه زودتر از بازار حذف بشید، شما نباید این اجازه رو بهشون بدید.

اگر شما هم راهکاری دارید، همینجا توی بخش نظرات برام بنویسید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *